sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Kaavojen etsiminen

Vuonna 1986 mies nimeltä Peter oli lomalla Keniassa valmistuttuaan yliopistosta. Lenkillä pitkin maita ja mantuja hän törmäsi äkkiarvaamatta elefanttiin, joka näytti olevan pahoissa tuskissa. Peter lähestyi sitä pelonsekaisen kunnioituksen vallassa, koska tahtoi nähdä olennon lähempää ja ottaa selvää, mikä sitä vaivasi. Hän polvistui, tutki tarkkaan elefantin jalkaa ja löysi suuren puukappaleen painuneena syvälle sen lihaan. Niin varovasti kuin pystyi Peter kaivoi veitsellään puun ulos, minkä jälkeen elefantti laski jalkansa. Se kääntyi miestä kohti ja katseli häntä hetken kovasti uteliaan oloisena. Peter pysyi jähmettyneenä paikallaan eikä kyennyt ajattelemaan muuta kuin kauhukuvia siitä, kuinka hän murskautuisi norsun jalkojen alle. Eläin kuitenkin vain huitaisi kärsällään kuin kiittäen, kääntyi ja käveli pois. Peter jäi ihmetyksen vallassa seisomaan aloilleen eikä koskaan unohtanut elefanttia tai päivän tapahtumia.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Peter käveli Chicagon eläintarhan läpi, nyt jo poikansa kanssa. Kun kaksikko lähestyi elefanttien aitausta, yksi eläimistä kääntyi ja käveli hyvin lähelle sitä kohtaa, jossa Peter ja hänen poikansa seisoivat.
Valtava elefantti tuijotti Peteriä, nosti toisen etujalkansa ilmaan ja laski sen taas. Elefantti toisti teon muutamaan otteeseen ja törähti kuuluvasti tutkaillen miestä koko ajan.
Muistaessaan vuoden 1986 tapauksen Peter ei voinut olla miettimättä, oliko kyseessä sama yksilö. Hän keräsi rohkeutensa, kapusi aitojen yli, asteli kohti eläintä ja jäi ihmetyksen vallassa tuijottamaan sitä.

Elefantti törähti taas, kiersi kärsänsä Peterin jalan ympärille ja läimäisi hänet aitaa vasten.
Isku tappoi hänet välittömästi. Ei vittu varmaan sitten ollut sama elefantti.

Tarinan opetus voisi helposti olla niinkin yksinkertainen kuin 'älä luota liian pitkäkärsäisiin luontokappaleisiin', mutta koska on aina hienoa etsiä yksinkertaisista kertomuksista kapinallisia piilosanomia, suosittelen toki sitäkin vaihtoehtoa. Tai ehkä tuo oli minusta vain hulvaton ja näin ollen tahdoin postata sen tänne, koska yhdessä blogissa peeloilu ei riittänyt minulle?

Ei kommentteja: